O teapa legala

Da, stiu, termenii din titlu sunt cotradictorii, dar se potrivesc de minune in contextul ce urmeaza.

Se stie ca inventivitatea romanilor este foarte mare si ca atunci cand vine vorba de a tepui pe cineva suntem campioni pe sate. Acum 2 zile am fost la un pas sa mi-o fur de la o agentie de casting. Treaba este, din punctul meu de vedere cat se poate de legala si functioneaza in felul urmator.

Agentia SMG Agency are un stand de recrutare in Auchan Titan, unde acosteaza persoane cu copii de diferite varste. Ei le promit acestora contracte foarte avantajoase si totodata tentante prin care copiii sa fie angajati ca fotomodele pentru reclame la diverse produse. Daca nu ai legatura cu lumea aceasta, oferta e tentanta si magulitoare. Faptul ca produsul samantei tale este vazut ca un fotomodel asigura succesul recrutarii.

In prima faza esti pus sa platesti 100 lei pentru “privilegiul” de a fi postata fotografia pe site-ul agentiei. Cu acte si bon fiscal. Legal. Dupa faza asta, urmeaza partea a 2-a. La o perioada esti sunat si invitat la agentie sa stai de vorba cu doamna director despre proiect, pentru ca “copilul dumnevoastra a fost selectat”. Acolo povestea este in felul urmator. In perioada urmatoare vor fi evenimente lunare prin care prestatia copilului va fi remunerata cu 500 euro / eveniment. Urmeaza sa se faca un contract de “reprezentare” prin care ei sa te promoveze pentru diverse tipuri de evenimente. Pentru asta se plateste un comision de 250 – 300 de euro pe loc pentru sedinta foto si pentru un “book profesional”.. La fel de legal. Partea interesanta intervine atunci cand nu ti se da contractul sa il studiezi acasa si cand se insista sa semnezi pe loc si sa platesti macar jumatate pentru ca “e o sansa ce nu merita ratata”. Am avut inspiratia si incapatanarea sa studiez foarte bine contractul acolo pe loc. Am avut supriza ca prin acel contract ei sa imi ia la fel de legal cei 300 de euro pentru sedinta foto si NICI UN FEL DE OBLIGATIE ulterioara. Dsoara director avea poezia invatata ca acordurile ulterioare vor fi semnate cu “producatorii” din aceasta cauza nu sunt specificate aici. Pe scurt, treaba lor se incheie frumos dupa ce imi predau albumul foto.

 

Concluzia, cititi bine ce semnati. In baza acelor documente ei sunt foarte bine acoperiti. Nu ai cum sa iti recuperezi banii…

6 Comments

 1. Daniel

  E plina tara de astfel de escroci si actioneaza dupa modelul asta de ani buni de zile. Au fost pe la Obor, Unirea, Piata Romana in Bucuresti, la Deva, la Sibiu, la Timisoara, la Caransebes, la Brasov, iar vara la mare la Mamaia si Eforie.
  Opereaza cateva luni pe o firma cu capital social de 200RON, apoi o schimba si tot asa, par sa gaseasca persoane credule numai bune de escrocat in continuu.

  Reply
 2. Dana

  Si in Auchan Bobocica sunt alti nemernici, care ne-au tepuit. Recunosc au fost neatentia si prostia noastre de vina, dar nu este normal sa nu poti face nimic impotriva lor. United Talent Group, alias Eurotrip for Events. United apare pe chitantele de “inscriere in baza de date” si Eurotrip apare pe contract. Sunt de un tupeu fantastic. Nu le este frica nici de politie, nici de ANPC, asa cum au tinut sa ne precizeze. Si alti oameni cad in plasa si nu se poate face nimic nici pentru pagubiti, nici pentru viitoarele victime. E absurd!!!

  Reply
  • Dana

   Si nu pricep de ce un centru comercial aparent serios ca Auchan gazduieste astfel de tepari. Si acesta a fost un factor care ne-a influentat decizia…cum sa fie teapa, daca au sediu in Auchan…ce naiba? Mi se pare de bun simt si ca semn de respect fata de clientii Auchan, sa se faca verificari mai serioase atunci cand se inchiriaza spatii firmelor. Ciudat este ca am tot citit ce au mai patit si altii cu alte “agentii” si multe dintre aceste firme aveau sedii in Auchan (in afara de Bucuresti si in Timisoara, Brasov, Constanta…asta la o scurta trecere in revista a povestirilor tepuitilor din intreaga tara).

   Reply
 3. Costin

  E incredibil, la Auchan Titan sunt acum doua astfel de firme. Pe langa SMG Agency au mai aparut unii RMM, sau ceva de genul asta, chiar langa magazinul Orange. Cei de la Auchan oare chiar isi bat joc de numele lor gazduind astfel de firme? Au fost cel putin in Timisoara, Sibiu si Bucuresti mai multe locatii.

  Reply
  • Dana

   Exact asta nu inteleg nici eu. Care este implicarea centrelor comerciale Auchan in toata aceasta poveste nefericita?

   Reply
 4. mimanu

  Sistemul e foarte bine gandit. Ei au o poveste foarte frumoasa, iar hartiile spun cu totul altceva. Intr-adevar nu ai ce sa le faci, pentru ca din punct de vedere al hartiilor ei sunt acoperiti. Aici e problema mare.. Asta e motivul pentru care am scris aceasta postare. In speranta ca va fi citita de parinti..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *